Krijg je blessures van je felgekleurde voetbalschoenen?

99% van het voetbalteam loopt met de fel gele, groene en/of oranje schoenen het veld op, waar 1% de zwarte copa’s draagt. Iedereen zoekt zijn of haar voetbalschoenen uit op comfort, kleur en houdbaarheid. Maar uit onderzoek blijkt dat we niet letten op hoe blessuregevoelig ze zijn voor je.

We zijn in een tijd beland waar blessurepreventie programma’s uit de grond schieten. Denk aan de FIFA 11+ of het Nordic hamstring programma. De spelers planken en squaten zich fit en worden bewust hoe het lichaam behoort te bewegen tijdens een potje voetballen. Maar kan een voetbalschoen in combinatie met de ondergrond het effect van deze preventie programma’s verminderen?

Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar het effect van verschillende voetbalschoenen op diverse ondergronden. Daaruit komt naar voren dat hoge noppen (>19mm) je meer grip geven op het gras. Maar dat houdt ook in dat er meer grip is tijdens een rotatie, wat een verhoogd blessurerisico met zich meeneemt. Veel knie blessures ontstaan namelijk tijdens rotatiemoment, de voorste kruisband is daar een goed voorbeeld van. Lage noppen (<19 mm) geven minder weerstand waardoor een rotatie minder weerstand in de gewrichten geeft.

Bij de spelers die lage nopjes hebben (<19mm) zijn er 4.2 blessures per 1000 voetbaluren gemeten. De spelers met hoge noppen (>19 mm) hebben een hoger risico, namelijk 19.2 blessures per 1000 voetbaluren.

kortenop nike_tiempo_genio_leather_sg_voetbalschoenen_zwartlime

<— Lage en veel nopjes geven minder weerstand in het gras.

 

Hoge en minder noppen geven veel grip en weerstand. –>

 

Verder vergen diverse ondergronden  ander soort schoenen. Droog gras geeft meer weerstand waardoor lage noppen geïndiceerd zijn. Heb je te maken met hoog en nat gras is het zo gek nog niet om wat hogere noppen te gebruiken voor de grip, wetende dat het meer weerstand geeft.

Hoe hoger de weerstand van de ondergrond = Lagere weerstand schoenen

 

Bij de plaatselijke voetbalclub is de kans groot dat er veel gewisseld wordt tussen ondergronden, denk hierbij aan kunst- en natuurgras. Het weer speelt ook een grote rol in hoe de ondergrond zich laat zien. Het ideaal beeld is dat iedere speler per ondergrond de perfecte schoenen heeft, in de praktijk is het uiteraard anders. Het advies is om bewuster te zijn wat voor schoenen er aangeschaft worden. Wordt dus niet alleen verliefd op de felle kleurtjes maar ook op de noppen zodat je lang blessurevrij mag spelen!

Inge van den Berg
Fysiotherapeut

Saffierborch 12, 5241 LN Rosmalen Dorpsstraat 52D, 5241 ED Rosmalen

Wij zijn bereikbaar op

Wij zijn bereikbaar op

(073) 521 93 78

Of stuur een e-mail naar

Of stuur een e-mail naar

info@fysiotherapiescholten.nl