Jumpers knee of springers knie klinkt wellicht bekend in de oren. Het is een term dat al snel in de mond genomen wordt bij kniepijn. Een jumpers knee word veel geconstateerd in het afzetbeen bij hoogspringers maar ook bij voetballers, basketballers en gewichtheffers. Een jumpers knee is de term die gebruikt wordt voor een kniepeesontsteking. Wat zijn de symptomen en wat kan er aan gedaan worden?
Zij met een jumpers knee ervaren pijnklachten onder de knieschijf, met name bij afzetten, traplopen of andere hoge belasting op de knie. De kniepees, dat in verbinding staat met de knieschijf en het onderbeen, is geïrriteerd wat voor pijnklachten zorgt. De pijnklachten kunnen ontstaan bij aanvang en na afloop van de belasting maar ook tijdens de belasting. Niet alleen explosieve sporten maar ook persoonsgebonden factoren spelen een rol bij deze blessure, denk hierbij aan een bewegelijke knieschijf. Wat de oorzaak ook is, het is een lastige blessure die niet zo makkelijk te verhelpen is. Dit komt omdat de kniepees ook in het dagelijks leven veelvuldig belast wordt zoals bij fietsen, lopen en traplopen.
Behandeling
Een ontsteking van peesweefsel heeft minimaal 6 weken de tijd nodig om te herstellen. Een belangrijke factor die het herstel kan bevorderen is rust. Dat betekend dat de belasting die de klachten provoceert beter niet gedaan worden zodat het weefsel de rust krijgt die het verdient. Vaak nemen hiermee de klachten af maar wanneer er zonder verdere maatregelen weer begonnen wordt met de maximale belasting ziet men vaak de klachten vrij snel weer naar voren komen. Er moet gekeken worden waar de oorzaak van de jumpers knee ligt zodat er de juiste behandeling op toepast kan worden. Dit kunnen verschillende oorzaken zijn, bijvoorbeeld verminderde bovenbeenspierkracht, een bewegelijke knieschijf of een groeispurt.
Belangrijk is in ieder geval dat je goed naar je lichaam moet luisteren, loop niet door met de kniepijn want daarmee zal het herstel langer op zich laten wachten.
Inge van den Berg
Fysiotherapie Scholten