Blog 4 Strandbedje oorzaak van blessures?

 

De vakantie komt al snel inzicht na de laatste trainingen. Terwijl de voetbalvelden bijkomen van een bewogen seizoen nemen de spelers plaats op de strandbedjes aan de Costa del sol of er staat een actieve vakantie gepland in de bergen. Vergeet niet dat de conditie erg snel achteruit kan gaan wanneer er niet meer gesport wordt! Hoe kan de conditie het beste behouden worden tijdens een zomerstop?

 

Die zware training na de vakantie, je kent het gevoel vast wel. Dat moment dat je erachter komt dat de conditie ver gedaald is vergeleken met het einde van het seizoen. Het voetbalseizoen kan zomaar 2 maanden stil liggen in de zomer met als gevolg dat er minder gesport of getraind wordt.

Besef dat wanneer je minder sport de conditie terugloopt, dat gebeurt al na een paar weken. Uit onderzoek is gebleken dat in de beginfase van het seizoen een vergrote kans op blessures is in vergelijking met de wedstrijdperiode. Een verklaring hiervoor kan zijn dat de intensiteit van de trainingen te hoog ligt maar ook de teruggelopen conditie.

Wanneer de conditie verminderd zal je eerder moe worden tijdens de training wat resulteert in een verminderde coördinatie, kracht en concentratie. Hierdoor neemt de kans op blessures aanzienlijk toe.

Wat te doen?

Het advies is te blijven sporten in de vakantie periode. Dit kan een andere sport zijn maar kies dan een sport waarbij het accent op het uithoudingsvermogen ligt net zoals bij voetbal. Denk hierbij aan sporten waarbij loopvermogen belangrijk is zoals hockey, handbal of hardlopen. Ook binnen een fitnesscentrum kan je de conditie op pijl houden door kracht en cardio training te doen. Wanneer we kijken naar de Nederlandse beweegstandaard is 5 dagen in de week 30 minuten actief bewegen aan te raden om gezond te blijven. Door 2 tot 3 maal per week het loopvermogen op pijl te houden in combinatie met intervalloopjes en duurlopen blijft de basisconditie op niveau. Om het leuk te houden kan je dit nog doen in de bossen of in andere gebieden.

Op deze manier reduceer je de kans op blessures in het begin van het seizoen. Alvast een fijne vakantie gewenst en denk eraan: rust roest!

Saffierborch 12, 5241 LN Rosmalen Dorpsstraat 52D, 5241 ED Rosmalen

Wij zijn bereikbaar op

Wij zijn bereikbaar op

(073) 521 93 78

Of stuur een e-mail naar

Of stuur een e-mail naar

info@fysiotherapiescholten.nl