Blog nr. 2: Sporten & alcoholgebruik

 

Gezellig een biertje drinken na de training of wedstrijd, iedereen kent het wel en veel sporters doen het regelmatig. Maar in hoeverre gaat alcohol en sport eigenlijk samen?

Een aantal feiten en fabels over alcohol op een rijtje:
Fabels
Alcoholvrij bier is de beste sportdrank
Wij moeten u helaas teleurstellen, alcoholvrij bier bevat te weinig voedingsstoffen om na een sportprestaties de reserves weer aan te vullen.

Hoe meer je beweegt des te sneller het alcohol wordt afgebroken in het lichaam
Een wedstrijd zorgt er niet voor dat de kater of in ieder geval het alcohol in het lichaam minder wordt. De snelheid van het afbreken van alcohol heeft te maken met het tempo van de leverenzymen die verantwoordelijk zijn voor het afbreken hiervan.

Feiten
Regelmatig een glas alcohol is beter dan veel in het weekend
Regelmatig een glas alcohol zorgt voor vaatverwijding in het lichaam wat betekend dat het bloed beter door het lichaam kan stromen wat gunstig is voor uw gezondheid. Matige, regelmatige alcoholconsumptie kan dus geen kwaad. Zorg ervoor dat u niet iedere dag een glas drinkt om de kans op verslaving te voorkomen.

Vrouwen zijn gevoeliger voor alcohol dan mannen
Vrouwen zijn sneller dronken dan mannen. Dit komt doordat de lever minder alcohol kan verwerken dan die van de man. Daarnaast hebben vrouwen relatief meer vetweefsel en minder spierweefsel dan mannen. Het lichaamsvet van vrouwen neemt de alcohol niet goed op waardoor de alcohol in het bloed circuleert.

Wat doet alcohol met het lichaam?
De meeste symptomen van overmatig alcohol gebruik zijn wel bekend, denk aan verlies van motoriek en het spreken met een dubbele tong. Men spreekt van overmatig alcoholgebruik bij mannen die meer dan 7 glazen alcohol en bij vrouwen die 5 glazen drinken op één gelegenheid. Alcohol zorgt ervoor dat de spieren minder goed kracht kunnen leveren vanwege de verdovende werking van alcohol. Kramp, pijn en verlies van motoriek zijn de bekende symptomen. Alcohol zorgt, zoals eerder benoemd, voor vaatverwijding dit betekend dat een persoon het warmer krijgt wanneer hij of zij een biertje of wijntje nuttigt.

Wat heeft alcohol voor invloed op sportprestaties?
Men ziet een verhoogd alcohol gebruik binnen sportverenigingen waar teamsporten bedreven worden met als doel teambuilding of het (ver)drinken op/van wedstrijduitslagen. Na het drinken van overmatig veel alcohol ziet men dat de herstelperiode na een intensieve training langer duurt dan gebruikelijk. Dit komt omdat de stoffen die nodig zijn voor het herstel zoals glucose niet voldoende worden aangemaakt tijdens maar ook na dat gezellige feestje. Glucose speelt een centrale rol bij het uithoudingsvermogen en is een brandstof dat gebruikt wordt voor het herstel van spieren.

Kortom
Een biertje of andere alcoholische drank kan geen kwaad zolang het maar met mate gedronken wordt. Overmatig alcoholgebruik en sporten gaan zeker niet samen dus laat dat zoveelste biertje staan en nuttig het op een ander moment!

Inge van den Berg
Fysiotherapeut
Fysio- en Manuele Therapie Scholten

 

Saffierborch 12, 5241 LN Rosmalen Dorpsstraat 52D, 5241 ED Rosmalen

Wij zijn bereikbaar op

Wij zijn bereikbaar op

(073) 521 93 78

Of stuur een e-mail naar

Of stuur een e-mail naar

info@fysiotherapiescholten.nl