Heup artrose in het kort:
- Heup artrose is een veelvoorkomende gewricht aandoening.
- Klachten zijn onder meer pijn en/of stijfheid in het heupgewricht.
- Als er artrose in de heup geconstateerd is, is het belangrijk om in beweging te blijven
- Artrose is een chronische ziekte; Heup artrose gaat niet meer over maar er bestaan wel behandelingen die de pijn verlichten en slijtage van het gewricht te vertragen.
Behandeling heup artrose door de fysiotherapeut
Je komt bij de fysiotherapeut of oefentherapeut wanneer je veel last van de artrose hebt of als je hiervoor geopereerd wordt of bent.
Eerst bespreek je met een therapeut wat je klachten zijn en welke hulp je nodig hebt. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek en zet de fysiotherapeut eventueel meetinstrumenten in. De fysiotherapeut neemt de tijd voor deze drie onderdelen, zodat hij goed weet wat je klachten zijn en wat je graag wilt bereiken.
Daarna beslist hij/zij, samen met jou, welke behandeling het beste is. Je krijgt van je fysiotherapeut informatie over (omgaan met) artrose. Deze informatie is toegespitst op jouw persoonlijke situatie.
Soms is naast voorlichting en advies ook oefentherapie nodig. Je fysiotherapeut beslist samen met jou hoeveel oefentherapie je nodig hebt. Bij oefentherapie is het belangrijk om naar een doel toe te werken.
Dat doel bespreek je vooraf samen met je fysiotherapeut. Het is belangrijk dat je ook actief blijft als de oefentherapie is afgelopen.
Wat kun je zelf doen?
Het goede nieuws is dat aan heup artrose is zeker iets te doen. Dit kun je veelal ook zelf doen, de belangrijkste zaken hierbij zijn:
- Voldoende bewegen
- Voldoende spierkracht in je beenspieren
- Zorgen dat je niet te zwaar bent of wordt
Als je goed met je klachten omgaat, kun je voorkomen dat artrose erger wordt. Soms verminderen de klachten zelfs. Bij artrose is het extra belangrijk dat je voldoende beweegt, ook als dit niet makkelijk gaat.
De fysiotherapeut kan je hierbij helpen en adviseren. Bewegen is goed, maar zorg wel dat je rustig opbouwt.
Je dient wel te voorkomen dat je het gewricht niet overbelast.
Vergoeding voor de behandeling van heup artrose
Sinds 2018 worden de eerste 12 behandelingen voor artrose vergoedt vanuit de basisverzekering.
Hierbij is een verwijzing van een arts voor artrose noodzakelijk. Hierbij wordt wel het eigen risico aangesproken.