Hardlopen is al tijden één van de populairste sporten in Nederland, en het aantal mensen dat start met hardlopen neemt nog steeds toe. Steeds meer mensen gaan hardlopen om op een actieve manier hun leefstijl en conditie te verbeteren of om op gewicht te blijven. Helaas is dit niet altijd zonder risico’s, want helaas zijn er wel een aantal blessures die relatief veel voorkomen bij hardlopers. In 2017 werd bijna één op de zes sportblessures opgelopen tijdens het hardlopen, waarbij dit aantal het grootst was bij mensen tussen 35 en 54 jaar en hardloopblessures kwamen in verhouding vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Vaak ontstaan hardloopblessures als gevolg van een periode van overbelasting, bijvoorbeeld door een te snelle opbouw of hervatting van trainingsactiviteiten na een blessure. Deze blessures ontstaan vaak geleidelijk aan. Andere factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van dergelijke blessures zijn de ondergrond waarop gelopen wordt, verminderde belastbaarheid van spieren en gewrichten of problematiek elders in de bewegingsketen. Voorbeelden van veelvoorkomende hardloopblessures zijn klachten aan het scheenbeen, de achillespees, enkel-/voetklachten en knieklachten.
Net als voor andere blessures geldt ook voor hardloopblessures; ‘voorkomen is beter dan genezen’. Er zijn verschillende dingen die u zelf kunt doen om de kans op blessures zo klein mogelijk te houden.
Denk hierbij aan
- Het geleidelijk opbouwen van uw trainingsschema
- Breng variatie aan in de ondergrond waarop u loopt (verhard/onverhard) en loop niet steeds het zelfde rondje.
- Door specifieke krachtoefeningen kunt u de spieren die stabiliteit bieden tijdens het hardlopen trainen, dit verkleint de kans dat gewrichten teveel of op een verkeerde manier belast worden.
- Zorg altijd dat u van de vorige training bent hersteld voordat u aan de volgende training start, een aantal dagen rust tussen trainingen is aan te raden.
Mocht het zijn dat u toch een keer tegen een blessure aanloopt waardoor u wordt gehinderd in uw hardloopactiviteit, dan kunt u bij onze praktijk terecht voor een passende behandeling voor uw klacht. Onze fysiotherapeut Nick van den Broek is gespecialiseerd in hardloopblessures en klachten aan onderbeen, enkel en voet.
Samen met uw fysiotherapeut wordt gericht een behandelplan opgesteld in combinatie met een stuk begeleiding in de hervatting en opbouw van uw sportactiviteit.
Verder werkt onze praktijk nauw samen met (sport)podotherapeut Annette Bentink, waardoor ook een gecombineerde behandeling mogelijk is indien noodzakelijk.
Geschreven door: Nick van den Broek