Buitensporten tijdens Corona

In deze bijzondere tijden is een groot deel van de samenleving letterlijk en figuurlijk stil komen te staan. Mensen kunnen niet meer naar hun werk, kunnen weinig ondernemen en ook sportclubs zijn gesloten. Dit laatste maakt dat een groot deel van Nederland op dit moment niet aan zijn of haar dagelijkse beweging toe komt, wat maakt dat veel sporters op zoek gaan naar alternatieven.

We zien de laatste weken een grote toename in het aantal mensen dat buiten aan de slag is gegaan met allerlei duursporten in de buitenlucht. Hardlopen, wielrennen en skeeleren staat inmiddels bij veel landgenoten op de dagelijkse agenda om zo toch even in de buitenlucht te kunnen zijn en aan hun dagelijkse dosis bewegen te komen.

Dit is niet altijd zonder risico, veel mensen gaan bijvoorbeeld zonder goede voorbereiding van start met meerdere keren per week of zelfs dagelijks hardlopen, terwijl dit iets is wat zij voorheen niet zo frequent of helemaal niet deden. Dit risico uit zich vooral in het ontstaan van blessures aan het bewegingsapparaat. Vaak ontstaan hardloopblessures geleidelijk aan als gevolg van een periode van overbelasting, bijvoorbeeld door een te snelle opbouw of hervatting van trainingsactiviteiten na een andere blessure. Andere factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van dergelijke blessures zijn de ondergrond waarop gelopen wordt, verminderde belastbaarheid van spieren en gewrichten of problematiek elders in de bewegingsketen.

Voorbeelden van veelvoorkomende hardloopblessures zijn klachten aan het scheenbeen, de achillespees, enkel-/voetklachten en knieklachten.

Er zijn verschillende dingen die u zelf kunt doen om de kans op blessures in de komende periode zo klein mogelijk te houden. Denk hierbij aan:

  • Het geleidelijk opbouwen van uw trainingsschema
  • Breng variatie aan in de ondergrond waarop u loopt (verhard/onverhard) en loop niet steeds het zelfde rondje.
  • Door specifieke krachtoefeningen kunt u de spieren die stabiliteit bieden tijdens het hardlopen trainen, dit verkleint de kans dat gewrichten teveel of op een verkeerde manier belast worden.
  • Zorg altijd dat u van de vorige training bent hersteld voordat u aan de volgende training start, een aantal dagen rust tussen trainingen is aan te raden.

Mocht het zo zijn dat u tijdens de komende periode toch tegen een blessure aanloopt waardoor u gehinderd wordt in uw sportactiviteit dan staan wij bij Fysiotherapie Scholten klaar om u zo goed mogelijk te begeleiden. In verband met de huidige maatregelen van het RIVM voeren wij tijdelijk geen 1 op 1 behandelingen uit, maar helpen wij u graag doormiddel van E-Health. E-Health is een vrij breed begrip wat kan bestaan uit videobellen, online oefenprogramma’s, het samenstellen van (hardloop)schema’s en begeleiding/advies op afstand. E-health wordt volledig vergoed vanuit uw aanvullende zorgverzekeraar, zodat u ook in deze tijd toch van de best mogelijke zorg kunt worden voorzien.

Geschreven door: Nick van den Broek

Saffierborch 12, 5241 LN Rosmalen Dorpsstraat 52D, 5241 ED Rosmalen

Wij zijn bereikbaar op

Wij zijn bereikbaar op

(073) 521 93 78

Of stuur een e-mail naar

Of stuur een e-mail naar

info@fysiotherapiescholten.nl